Избрани Новини

Мария Габриел се срещна със земеделци от Сандански, Петрич и Струмяни

Те обсъдиха проблемите в сектор „Земеделие” възникнали през последната година

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и кандидатите за народни представители проведоха срещи със земеделски производители и търговците от общините Сандански, Петрич и Струмяни. Те обсъдиха проблемите в сектор „Земеделие” възникнали през последната година. „Представеният от тройната коалиция вариант на Програмата за развитие на селските райони не е одобрена от всички браншови организации и сега се правят опити този вариант да се предоговори с Европейската комисия, заради неговите недостатъци и пропуски”, заяви Мария Габриел. Тя допълни, че изкуствено са завишени с над 160 млн. средствата за консултантски услуги, а са заложени двойно по-малко средства по работещата програма „Млад фермер”. „Извоюваното за земеделието на европейско ниво от правителството на ГЕРБ трябва да бъде приложено по възможно най-справедливия начин, но за съжаление това не се случва”, допълни Габриел.

„Земеделците трябва да имат възможност да работят спокойно и при ясни критерии за разпределяне на парите. В своята управленска програма ГЕРБ предвижда изработване на нов кодекс за земята, което би отстранило голяма част от проблемите”, коментира кандидатът за народен представител Даниела Савеклиева.

По време на срещата бе дискутирано, че в момента е тревожна ситуацията с директните плащания, въпреки че на европейско ниво бяха извоювани увеличение с  над 2 млрд. евро за директните плащания, подпомагане във важни сектори като зеленчукопроизводството, овощарство, животновъдство.

Животновъдите от региона поставиха и въпроси, свързани с болестта син език. Представителите на ГЕРБ обясниха, че кабинетът „Орешарски” е проявил пълно безхаберие към проблема. Едва през август, когато броят на умрелите животни е достигнал 15 000, е създаден кризисен щаб. За ваксини са необходими 4 млн. лв. и още 3 млн. лв. за поставянето им. Това са средства, които няма в бюджета. В момента служебният министър на земеделието води преговори с ЕК да бъдат покрити 85% от тези разходи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов