Избрани Новини

Днес е Световен ден на тигъра

Най-голямата котка е застрашен вид днес

27 септември е Световен ден на тигъра. На този ден през 1937 г. за изчезнал вид е обявен Балийският тигър – най-малкият от вида.
Част от причините големите котки от остров Бали да изчезнат са увеличаването на населението, изсичането на горите за нуждите на селското стопанство, което намалява средата им за живот. В недалечното минало е разпространен практически в цяла Азия, но в наши дни ареалът му на разпространение е силно редуциран. В момента са оцелели само 8 подвида популации. Преди това е имало 17 вида от тигри.
Между големите котки, успели да доживеят наши дни, тигрите са несъмнено най-големи. В диво състояние сибирският подвид достига 320 кг според някои източници. Достига до 3,8 m дължина, от които 80 cm се падат на опашката.
Храни се предимно с едри тревопасни бозайници като елени, лосове, диви свине, биволи и едър рогат добитък, но при нужда може да стане всеяден.
Тигърът е териториално животно и рядко напуска местообитанието си. Проявява се също така и като голям самотник и не понася компания на себеподобни. Нетипична за котките е любовта му към водата, като при това демонстрира и завидни умения на плувец.
На свобода живее около 15 години, но в зоологическите градини не са редки случаите на 20–25- годишни тигри. Разпространени са в Югоизточна Азия, на полуостров Индустан, в залесени места, край водоеми.
Вписан е в Червената книга на застрашените видове.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)