Избрани Новини

С 40% повече пари за тютюнджиите в Пиринско

Заради доброто качество на тютюна тази година тютюнопроизводителите в Пиринския край ще настояват за по-висока цена от миналогодишната. Представители на фирмите - изкупвачи вече обиколиха населените места, за да огледат реколтата и да консултират стопаните.

„Всички оценители видяха, че продукцията ни е с много високо качество. 4 фирми искат да изкупят тютюна ни, произвели сме 230 тона, за 220 семейства това е основното препитание. Обещават средна цена от 7,00-7,50 лева за килограм. Миналата година тя бе 5,00-5,50 лв. за килограм. Така на практика цената ще е с 30-40% по-висока. След 10 октомври няма пречки кампанията да стартира", каза кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов, цитиран от "Стандарт".

Тютюнджиите чакат офертите на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си. Дори и да имат договор с определено дружество, ако друго предложи повече пари, хората ще дадат продукцията си на него. Фирмите – изкупвачи не им помагат с никакви консумативи и средства. Просто се подписва един лист. А разходите на тютюнджиите са много – за оран, за поливане, за найлони, за торове, за скелета, за семена, за канапи, за пирони.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов