Избрани Новини

"Невероятната Беласица" гостува в Благоевград

Изложбата е открита в Арт- салона на Радио Благоевград

Разположена на три държави - България, Гърция и Македония, южната планина Беласица очарова с багрите си  през всички сезони, с колорита на местните традиции и обичаи, с голямото си  биоразнообразие. Емблематични за планината са уникалните кестенови гори.

Самобитността на планината е запечатана в кадри, представящи нейната природа, хора и култура в изложбата "Невероятната Беласица", домакин на която е Арт- салонът на Радио Благоевград. Снимките са избрани сред участвалите във фотоконкурса „Невероятната  Беласица“, проведен в периода септември - октомври 2013 г. в рамките на проект  „Беласица отвъд граници”. Целта на изложбата е Беласица и околностите й да се популяризират като екотуристическа дестинация, където съхранената природа, устойчивото използване на ресурсите, разнообразното културно богатство, гостоприемството и инициативността на местните хора са изтъкали незабравимо преживяване за всеки посетител.

Изложбата е на Българска фондация  „Биоразнообразие” и е анонс за предстоящия празник на кестена, станал вече  традиционен. Тази година пъстроцветният и живописен „Фестивал на кестена” ще бъде на 25 октомври 2014 г. в село Коларово. Гостите на фестивала ще имат възможността да се запознаят както с уникалните кестенови гори и природата на Беласица, така и с традициите, кухнята и поминъка на жителите на подгорските села. Посетителите ще имат възможност да се насладят на вкусните беласишки кестени и оригиналните местни гозби, както и на автентичен фолклор от района. За децата са подготвени специални изненади. Фестивалът на кестена се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица” с подкрепата на Българска фондация Биоразнообразие, информира БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов