Избрани Новини

Почетен плакет получи кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов

Благодарение на д-р Камбитов ценни реликви са в Благоевградския музей

Кметът Камбитов получи почетен плакет за опазване на културното наследство  на откриването на изложбата „Историята оживява – материали от Александър Пелтеков“
Почетни плакети за опазване на културното наследство на Благоевград бяха връчени днес на кмета д-р Атанас Камбитов и председателя на ОбС Радослав Тасков при откриването на изложбата „Историята оживява – материали от Александър Пелтеков“. С плакет бе отличен и самият Александър Пелтеков, който за съжаление не присъства на откриването на изложбата поради влошено здравословно състояние.

Директорът на Регионален историчски музей- Благоевград Христина Цонева откри безценната изложба с исторически важния архив, събиран цял живот от Александър Пелтеков. На тържественото откриване присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, военно фомирование 26400, културни дейци и родолюбиви граждани. Оркестър „Пирински звуци“ с ръководител Петьо Кръстев допълваше атмосферата .

Христина Цонева изтъкна, че със закриването на Македонския научен институт след Втората световна война се е отворила огромна празнота в българската история. „Именно тази празнота ние успяваме да запълним, благодарение на дългогодишния труд на Александър Пелтеков“, категорична бе тя.

Госпожа Цонева благодари на кмета д-р Камбитов за изключително важната му роля по закупуването на ценните документи.

„С изключително удоволствие присъствам на откриването на експозицията, защото този архив вече е в Благоевград, където му е мястото. Тези документи касаят нашите предци и ние сме длъжни да ги завещаем на нашите деца, защото те са нашето бъдеще“, каза д-р Камбитов. И допълни: „Показахме че сме град с характер, община с характер и сме единствената община, закупила такава безценна реликва“.

Кметът Камбитов припомни идеята на община Благоевград  архивът да стане част от експозицията в музея на Македоно- Одринското опълчение, който ще бъде изграден в района на бившите казарми. „Няма по-добър начин от този с откриването на изложбата да отпразнуваме 102 години  от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония,от това, че сме свободни граждани“, завърши поздравителното си слово градоначалникът.

Радослав Тасков изказа благодарност към общинските съветници, гласували почти с единодушие предложението на кмета Камбитов за откупуването на ценните документи.

„Без документация няма история“, обобщи събитието историкът Кирил Алексиев, уредник на изложбата. Той изтъкна, че делото на Пелтеков е колосално и патриотично за времето си. Алексиев благодари още веднъж на кмета д-р Камбитов, по чиято инициатива имаме възможността да опазим нашия национален дух чист и неопетнен.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)