Избрани Новини

София ще е домакин на основните събития за 1000– годишнината от смъртта на цар Самуил

Кулминацията ще е на 6 октомври

На 6 октомври – понеделник, София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.), съобщиха от правителствената информационна служба. Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки.

От 10.00 часа на 6 октомври в Големия салон на БАН премиерът ще приветства участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х – началото на ХІ век. История и култура”, организирана от Българската академия на науките. Участие във форума, който е от най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, се очаква да вземат 65 учени от България и чужбина. Сред чуждестранните участници са изтъкнати византинисти и медиевисти от Европа и САЩ. По-рано премиерът ще разгледа изложбата в БАН „Църквата в Самуилова България – корени и наследство”.

От 17.30 часа до църквата „Света София” в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, ще бъде осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат през ноември в София по повод 1000 години от смъртта владетеля. Паметникът е финансиран от фондация „Българска памет”.

От 17.45 часа министър-председателят ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски” в памет на великия българския цар.
От 19.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев ще присъстват на възпоменателна вечер за отбелязване на годишнината. В качеството си на председател на Националния организационен комитет премиерът Георги Близнашки ще произнесе слово, след което ще присъства на концерт на стара българска музика по транскрипции от средновековни ръкописи от XII век.
Заключителните събития в рамките на националната програма за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил ще се състоят в град Петрич на 9 октомври, четвъртък.

От 18.00 часа на 9 октомври на територията на Националния парк-музей „Самуилова крепост” в Петрич министър-председателят ще присъства на историческия спектакъл „Неослепена памет”. В присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев ще се проведе тържествена проверка-заря в памет на цар Самуил. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе слово.

Съпътстващата програма в последната седмица на националната кампания предвижда още редица събития в памет на делото на предпоследния владетел на Първата българска държава. Основни партньори и участници в кампанията са всички хуманитарни институти на Българската академия на науките, Софийският университет, Югозападният университет, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Националният исторически музей в столицата, Военно-историческият музей - София, Регионалният исторически музей в Благоевград, както и редица учени и общественици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов