Избрани Новини

В България постоянно се пести за сметка на условията на труд

Колкото и шефовете да държат на правилата, ако и работниците не ги спазват, риск за живота им съществува

Това разказа пред Starazagorautre.bg 43-годишен работник в едно от четирите предприятия за производство на взривни вещества в област Стара Загора.

От съображения за сигурност и по негова молба няма да споменем името му, както и конкретната фирма. Ще го наричаме Иван Иванов. Предприятието, в което работи произвежда взривоопасни продукти, както за страната, така и за чужбина. Там работят около 70 души, но текучеството на кадри е голямо. От една страна заради ниското заплащане, от друга - заради условията на труд.

Иван работи в предприятието отскоро, от около 2 месеца и още не е преминал обучение. Разказва, че има работници, които са обучени, но лично той не е. Инструктаж по безопасност на работа е преминал при назначаването му, но и веднага след деня на взрива в с. Горни Лом, където загинаха 15 души.
Това, което го притеснява на работно му място, е постоянното пестене и свиване на разходи за сметка на инструментите с които работят, амортизираната техника, както и на тока. Иван разказва, че се работи на възможно най-слабото осветление и със стари инструменти. "През пръсти се гледа на тези неща, а те не са маловажни, особено, когато работиш в рисков сектор", допълва Иван.
Не много често, но се случва ръководството да изисква допълнителен труд, повече от 8 часа, като компенсация след това дават повече почивни дни. Нормата е непосилна и никой не успява да я изпълни.
Иначе шефовете държат на правилата за безопасност на труда, казва още работникът. Но тези правила зависят и от работниците. "Общо взето колегите се пазим поне на 99 процента. Наскоро един натовски самолет премина ниско над фабриката с форсиран двигател и си изкарах ангелите, все пак работим с взривни вещества. Същият ден стана и аварията, в която умряха хората в Горни Лом. Как да не ни е страх!", разказва още Иван.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов