Избрани Новини

Пещерите на Ра Пулет

Изкуство в пещерите на Ню Мексико

Божествена гледка, създадена от човешка ръка. Творецът е Ра Пулет, американец, бивш военен, тръгнал да преоткрива новото си „Аз”. Житейският път го отвежда на различни места в родната му Америка, среща го с различни хора и го изправя пред различни

предизвикателства. И един ден го отвежда до пещера в Ню Мексико. Остава в нея, докато не създава своята „Стая на сърцето”. Годината била 1987-а. Оттогава Пулет не спира да вае стените  на пещерите.

Ра Пулет: “Дали съм обсебен? Може ли да кажете на едно дете, че е обсебено от играта? Когато човек прави нещо с любов и е вглъбен в работата си, той иска да я прави през цялото време.”

Своите пещери Пулет нарича “диви светилища”.

Ра Пулет: “За мен това е проект, посветен на околната среда. Бих искал да мога да отворя сетивата на хората.”

Във всяка пещера, до която се е докоснал, американецът е оставил послание.

Ра Пулет: “Какво е това ли? Нарекъл съм го Дървото на човешката доброта. Направих го за 900 часа.”

За Пулет това не са изгубени часове. А време, през което се е слял с природата и е преоткрил себе си. Възприема се като вълшебник, който си играе с пространството. Пулет твърди, че не се чувства самотен, когато е затворен в пещерата. Общуването с други хора не му липсва. Никога обаче не се разделя със своето куче. Ра Пулет не е скулптор, нито пък инженер или архитект. Той е обикновен човек, открил страстта си. Сега изкуството му придобива нови измерения – под формата на модерни жилища.

Ра Пулет: “Това беше просто хълм. Част от това пространство ще бъде басейн. Ще има и места за сядане тук на дъното.”

Пулет не го прави за пари. Той изпитва щастие от труда си и се надява да предаде същото чувство на хората, които посещават неговите пещери.

Ра Пулет: “Искам да имат поне един миг, или поне няколко мига, в които да усетят по-дълбоко себе си и по-силно да разберат самите себе си.”- съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов