Избрани Новини

Тържествена сесия за 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Тържествената сесия на Общинския съвет в Благоевград започна с химна на Република България и с изпълнение на ансамбъл „Пирин“

С тържествено издигане на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“  стартираха тържествата по случай 5-ти октомври, деня, в който се навършват 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Тържествената сесия на Общинския съвет в Благоевград започна с химна на Република България и с изпълнение на ансамбъл „Пирин“.

Приветствено слово произнесе председателят на ОбС Радослав Тасков. Празнични думи бяха прочетени и от представители на различни политически сили.

На днешната тържествена сесия получиха отличията си удостоените със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ Антон Москов, ветеран от Втората световна война, работил цял живот за електрифицирането на Благоевград, и Борислав Владиков – поет, журналист, един от създателите на Радио Благоевград, информират от пресцентъра на общината.

Кметът на Благоевград д-р Камбитов честити на всички паметната дата 5-ти октомври. “Точно преди 2 години на 5 октомври в Благоевград за първи път бе отбелязан  тържествено денят на Освобождението и присъединяването им към Майка България, не само на Горна Джумая, но и на цяла Пиринска Македония. Преди две години ние всички заедно подарихме на нашите съграждани и на нашите гости един празник. И не само това. Подарихме им един ден на размисъл, на преклонение и на гордост. Празник, в който им дадохме основание да се чувстват едновременно горди и задължени. Гордея се като кмет на Благоевград, че успяхме да постигнем това заедно,че го направихме традиция, честваме го и днес и ще го оставим на всички,които идват след нас“, бе част от празничното слово на кмета, който допълни:  „Искам да си пожелаем след днешния ден да имаме повече национални празници и много по-малко дни на национален траур“, каза кметът Камбитов и завърши с думите: „Бог да пази Благоевград , Бог да пази България!“.

Утвърдената вече стипендия за даровити ученици от Благоевград  бе връчена на 10 ученици от Благоевград, изявени в различни сфери на образованието и спорта.

Тържествената сесия завърши с изпълненията на 5-годишния Божидар от ЦДГ № 6 и семейство Пищолски.

Цветя в знак на признателност към загиналите пред паметната плоча на пл. „Георги Измирлиев” и  пред паметника на Македоно-Одринското опълчение положиха кметът д-р Атанас  Камбитов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, командирът на военно формирование 26400 подполковник Иван Иванов , политици и видни общественици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов