Избрани Новини

Зонална изложба „Струма” 2014 отново отвори врати след 24 години в Благоевград

Благоевград посрещна отново Зонална изложба „Струма” 2014 г. в Регионален исторически музей и Общинска художествена галерия след 24 години прекъсване. Художници, артисти и любители на изкуството разгледаха колоритната изложба.

Зонална изложба „Струма” събира творбите на 85 художници от Благоевград, Перник и Кюстендил. В залите на РИМ-Благоевград и Общинска художествена галерия са подредени над 180 творби - графика, живопис, скулптура, дърворезба, керамика, съобщават от пресцентъра на общината.

При откриването на експозицията бяха наградени петима от художниците, взели участие в 15-тото издание. Отличие за скулптура получи Валентин Господинов, а за цялостно представяне - Огнян Механджиев. Награди за живопис взеха Живко Янев и Сашо Евтимов. Сдружението на българските художници отличи Антон Гошев.

Силно впечатление на журито направиха също творбите на Георги Ковачев, Богомил Живков, Христо Шапкарев, Дончо Захариев и Николай Янакиев.

„Изключително сме горди, че след 24 години прекъсване отново Благоевград е домакин на Зонална изложба „Струма” 2014”, каза директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Благоевград Христина Шопова и благодари на всички участници и организатори. Тя уточни, че въпреки че Благоевград, София, Кюстендил и Перник не са спечелили приза „Европейска столица на културата”, общините ще продължат да работят заедно по редица културни проекти и в бъдеще.

Директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев приветства организатори, участници и присъстващи, като изрази надежда традиционната Зонална изложба „Струма” да продължи своето развитие.

Благодарности към организаторите и участниците отправи и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, който бе част от журито, натоварен с нелеката задача да отличи само петима артисти.

„Изкуството обединява, подчертавайки различията, то ни сплотява и събира”, отбеляза Любен Генов. Според него експозицията представя едно богатство по вид, разнообразие, техники, форми, послания и идеи.  „Важно за развитието на българското изобразително изкуство е каузата да бъде подкрепена, да бъдат оценени художниците и тяхната работа да бъде съхранена като културно наследство”, допълни Генов и благодари на общинското ръководство на община Благоевград, художниците от Благоевград, Перник и Кюстендил и ръководствата на общините по поречието на Струма, възродили историята ни в цветове.

Зонална изложба „Струма 2014 г. може да бъде разгледана от жителите и гостите на Благоевград в рамките на един месец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов