Избрани Новини

Ева Паунова подкрепи Петия международен фестивал "Св. Иван Рилски"- Дупница 2014

Събитието дава възможност на хора от цял свят да бъдат заедно и да се посветят на музиката

„Традиции като фестивала на мъжките хорове в град Дупница ни помагат да запазим изконни ценности, да помним историята и да гледаме в бъдещето, сплотени от любовта към изкуството, към различните култури и обичаи." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по повод откриването на Петия международен фестивал на мъжките хорове "Св. Иван Рилски", което се състоя в град Дупница.

Събитието дава възможност на хора от цял свят да бъдат заедно и да се посветят на музиката. "Важно е да отбележим, че българският евродепутат Ева Паунова има съществен принос за осъществяването на тази инициатива. Това е жест, който всички ние от град Дупница оценяваме и ще помним", сподели Стефан Чавеев, главен организатор на фестивала.

Фестивал "Св. Иван Рилски" се провежда за пета поредна година, като това издание чества 120 години от началото на хоровото изкуство в града. Според Ева Паунова, отбелязването на тази дългогодишна традиция е повод да оценим моментите, които осъществяват приемствеността между хората, народите, поколенията. Тя посочи, че самата дума "хор" носи в себе си значението „заедно", "събор", и че единството и сплотеността са в основата на хоровото пеене. „Още по-важно, хоровото пеене означава хармония. Имаме нужда от тази хармония и сплотеност повече от всякога – и в музиката и в живота. Само тогава можем да преодолеем все по-големите предизвикателства, пред които нашите общества, градове и страни са изправени", допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Фестивалът на мъжките хорове "Св. Иван Рилски" 2014г. се провежда под патронажа на ЮНЕСКО. Според Ева Паунова това е знак не само за музикалната и артистична стойност на събитието, но и за неговия принос за междучовешките и международните отношения. От 2010 година фестивалът е включен в културния календар на Министерство на културата, а от 2013 година град Дупница е обявен за национален център на мъжкото и момчешко хорово пеене. Инициативата е организиранa от Община Дупница под патронажа на кмета на града, инж. Методи  Чимев, с участието на Българския хоров съюз, Съюза на българските композитори и Балканския хоров форум.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов