Избрани Новини

Прополисът- универсалното лекарство!

Лек за имунната система

Прополисът, или още пчелен клей, е сред най-предпочитаните природни лекарства, тъй като няма странични ефекти и не застрашава здравето на човек. Как да се лекувате с прополис и какво трябва да знаете за него?Прополисът е вещество, което се образува от комбинацията на смола, восък и прашец, които пчелите разлагат и преобразуват с помощта на ензими от храносмилателната им система.

Прополисът е мек и лепкав на пипане, с жълт до зелен цвят, който с времето потъмнява. Има приятен аромат, а на вкус е леко лютив. Пчелният клей е богат на полезни съставки – витамини, минерали, желязо, манган, мед, цинк, антиоксиданти, етерични масла и флавоноиди.Прополисът е известен с антибактериалния си ефект и противовирусното си действие, затова често се използва при лечение на грип, простуда, настинка, болно гърло, проблеми със сливиците. Пчелният клей подсилва имунната система и я предпазва от сезонните вируси.Освен това сваля нивото на холестерола и укрепва капилярните стени, пише zdraverozali.com.

Препоръчва се също при изгаряния и порезни рани – прополисът облекчава болката и помага за бързото им зарастване. Има и дезинфекциращо действие. Със същия успех лекува кожни екземи,херпес,рани в устната кухина. Установено е също, че пчелният клей забавя развитието на туморни клетки, а в Япония го използват и срещу облъчване с йонизиращи лъчения.

Друга положителна страна на прополиса, е че може да го приемате едновременно с антибиотици. Специалисти твърдят, че пчелният клей има способността да подсилва ефекта на другите лекарства, като по този начин спомага за по-бързото оздравяване на организма.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов