Избрани Новини

Протест! 10-километрова протестна колона блокира пътищата за Македония и Гърция

Новините

13-10-2014, 15:28

Снимка:

БТА

Автор:

Blagoevgrad.Utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици блокираха пътя за Гърция!

Протестите на Е-79 и ГКПП Гюешево събраха стотици недоволни

Петър Паунов: Проверка на вота от Турция ще отстрани злоупотребата с вот в Кюстендил

Петър Паунов: Всички морални да подадат декларация, че няма да стъпват в парламента

Магаре прояви желание да стане депутат на днешния протест в Дупница

В църквите в Дупница се помолиха за родните политици

Започна протестът в Дупница!

Жители на Кюстендил блокират пътя за Македония, дупничани затварят Е-79

Кюстендилци блокират пътя за ГКПП "Гюешево"

Кюстендил с нов протест срещу Бат Сали

3000 подписаха петицията срещу назначаването на Александър Методиев за депутат

Изборният кодекс на БСП и ДПС е първопричината Александър Методиев да влезе като депутат от Кюстендилския регион

Протест пред ЦИК срещу Бат Сали

Протестен автопоход и блокиране на пътя за Гюешево (ОБЗОР)

Десетки леки автомобили, мотори, трактори и бусове се включиха в протестно шествие от центъра на Кюстендил до село Жиленци срещу влизането на Александър Методиев от ДПС като народен представител от Кюстендилски многомандатен избирателен район. Около 10-километровата протестна колона стигна до село Жиленци по пътя за ГКПП – Гюешево, където се проведе граждански протест. С химна на Република България и развяване на националното знаме започна протестът в село Жиленци. Бяха издигнати транспаранти с надписи: „Не на подмяната”, „Не на назначаемите депутати”, „Защитаваме гласа си”, „Кюстендил казва не”, „ДПС, спри се, Бат Сали - вземи си”, „Против закони, които ни поробват”. На протеста присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет – Кюстендил Иван Андонов, общински съветници, кметове на села от община Кюстендил, футболни привърженици, членове на мотоклубове, граждани. Около 60 минути движението по международното трасе беше блокирано, предаде "Фокус".
"Това, което е днес, не може да го направи един човек, не може да го направи един квартал или един град. Това може да го направи един народ", заяви пред протестиращите кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Пред стотиците кюстендилци кметът заяви, че от днес започва да тече времето, в което си тръгват хората, създават корупционно законодателство, които не зачитат българския глас. „Никога не съм си позволявал да ви занимавам с политика, старая се и днес да е така, но когато някой реши да подмени гласа на 60 хиляди български граждани, няма как да не получи своето предупреждение. Днес е предупреждението към вас – 60 минути, които са по-малко за вашето властване и затова да омърсявате България. Да създавате закони, които да не спазвате, закони против българина и против българщината. Само до преди час имаше мъгла. ДПС е като тази отровна мъгла, вижте като изгрее слънцето какво става над България. Този слънчев лъч тръгва днес от Кюстендил, Дупница, Ямбол, Габрово, София и десетки други градове, за да премахне корупционния мрак”, заяви Петър Паунов. Според него никой не може да излъже българина, да го накара да се предаде и да приеме депутати, които той не е избирал. „Видяхте и първата политическа реакция. Временният министър-председател внася проект на изборен кодекс, в който половината от изборните мандати да бъдат на мажоритарен принцип. Днес започват консултациите между политическите партии. На първо място трябва да бъде поставена нова законодателна идея за мажоритарен избор на всички български народни представители, както и гласуване при облекчени условия и стимулиране на хората”, каза Петър Паунов. Той попита политическите сили: „Кога казвате истината, когато влизате във властта и казвате, че ДПС е толерантна партия или когато биват свалени от нея и казват, че ДПС е отровата на България, кое е истината?”. Кметът заяви, че хората очакват декларации от всички политически сили, че подкрепят мажоритарни избори в България.
„Искаме да бъде уважена жалбата срещу гласовете от Турция и да бъдат преразпределени мандатите, да има справедливо разпределение за мандатите в Кюстендилски избирателен район”, каза кметът на Кюстендил. Според него, ако това не се случи, ДПС да покаже клетвени декларации на хората в листата за 10-ти многомандатен избирателен район, с които те се отказват да стъпят в парламента. „10-ти многомандатен избирателен район няма депутати от ДПС. Всички морални да подадат веднага декларация, че няма да стъпват в парламента и този парламент ще бъде с един депутат по-малко. Ако са морални, ако не искат да има противопоставяне, това нещо веднага трябва да бъде свършено. Надявам се, че ще бъде прието, защото в противен случай отново ще приемем, че както за последните десетилетия ДПС с една пета от мандатите командва цяла България. Това значи, че скоро някой ще иска квоти в полицията от ДПС, в прокуратурата и в съда. Тук няма политика. Тук има закон, има морал, има български глас и хора. Когато показваш незачитане, трябва да се съобразиш и да се извиниш, веднага да отмениш незаконните си действия. Продължиш ли обаче, тези 60 минути ще ви се сторят като 600 години госпожи и господа от ДПС. Не сме роби – народ сме”, заяви пред протестиращите Петър Паунов. Той отново посочи желанията на протестиращите, разглеждане на внесените жалби и коригиране на депутатските мандати. Ако това не се случи, до клетвата на депутатите да се подадат декларации за отказ. „Ако и това не се случи, на клетвата на така наречените народни избраници, ще покажем къде им е мястото”, допълни Петър Паунов.
„Днес ясно показваме, че не желаем да бъде подменен нашият вот, каза пред протестиращите председателят на Общинския съвет Иван Андонов. „Ние не желаем депутати от ДПС, които нямат никакви гласове за да представляват Кюстендил и Кюстендилска област. Заради бъдещето на нашите деца, заради бъдещето на обичана Майка България, ”, заяви Иван Андонов. От своя страна кметът на община Кюстендил Петър Паунов заяви, че многократно е казвал, че в Кюстендил няма да има действащи джамии, няма да има натиск над хората. Пред протестиращите се изказа и кметът на едно от големите кюстендилски села – Николичевци. Спаска Методиева заяви, че на последните парламентарни избори в селото не е имало нито един глас за кандидат-депутатската листа на ДПС. „Няма да разрешим, няма да допуснем. Митинги ли ще правим, ще лежим ли на пътя, но няма да допуснем ДПС да има депутат от Кюстендил”, заяви Спаска Методиева. На протеста присъства и Димитър Димитров от Западните покрайнини, който също подкрепи исканията на кюстендилци. „Наскоро председателят на ДПС се опита да направи паралел между турците в България и нас, хората в Западните покрайнини. Такъв паралел не може да бъде, защото ние сме откъснати от исконно българска земя, а те са гости в България”, заяви Димитър Димитров. Протестът край село Жиленци премина спокойно, без нарушения на обществения ред.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов