Избрани Новини

Хиляди българи и чужденци почитат Света Петка в Рупите

Хиляди миряни ще бъдат в манастирския комплекс „Ванга" за храмовия празник днес

Българи и чужденци ще отбележат 20-годишнината от освещаването на светата обител. Те ще запалят свещи в църквата и на гроба на пророчицата. За празника навсякъде се почисти, сградите се лъснаха, за да посрещнат многобройните гости.

„Всички хора са добре дошли в Рупите. Вярваме, че Ванга никога няма да бъде забравена, защото подчини живота си в помощ на околните. Понякога тя страдаше, но не спираше да е опора за нуждаещите се", твърдят служителите, цитирани от "Стандарт".

Празничният ден ще започне в 09,00 часа с литургия в църквата. В 11,00 часа ще има тържество по случай 20-г. от освещаването на храма. В 15,00 часа ще се раздаде безплатен курбан на всички посетители.

„Интересът към това свято място става все по-голям. А на Петковден поклонниците са хиляди. За мен леля Ванга е свят, осенен човек. За мен е огромна чест да работя в комплекса на Рупите. Много неща се направиха, а аз чувствам присъствието й... Ако не беше Ванга, нейният дух, ако не ни помагаше нейната сила, Рупите нямаше да са това, което са сега", твърди управителят Серафим Иванов.

„Ванга е храмът и храмът е Ванга – това е истината", категоричен е художникът Светлин Русев. Всеки ден мястото се посещава от поклонници. Знаковите места са храмът и манастирската част към него, гробът на пророчицата, документалната зала, ритуалната зала, къщичката й, пакрът със зоните за отдих и медитация, мемориалният кръст в планина Кожух, паметникът на Ванга, чешмата, скулптурата „Гълъбът, зоната с любимите животни на ясновидката – токачките, термалните извори.

В празничния ден ще бъде представена и най-новата книга за пророчицата „Ванга и храмът" на писателката Жени Костадинова. Това е поредната творба на авторката за ясновидката, чийто живот изследва от дълги години. Четивото съдържа много важни факти и фотографии за българската Майка Тереза. Никой не може да отрече моралния и духовния подвиг на Ванга. Тя държи будни човешката съвест, вяра и дух на цял един народ. Нашият народ. Българският. Защото, рискувайки собственото си оцеляване, тя опази вярата на българите! Защото с делата си успяваше да ни обедини. „Единствено ТЯ. Каквото и да сторим ние – обикновените хора, тя – необикновената, ще остане и след нас. ще остане завинаги в летописите на историята...Ще остане във времето и Вечността...Като спомен и следа...", вярва Жени Костадинова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов