Избрани Новини

Похитител обжалва 8-годишна присъда за отвличане


В Апелативен съд – Бургас започна делото срещу похитител, който обжалва 8-годишна присъда за отвличане. Осъденият Кръстьо Христов обжалва наложеното му наказание 8 години лишаване от свобода при строг режим. На 16.07.2014 г. Окръжен съд – Сливен го е признал за виновен в това, че на 03.05.2014 г. в с. Боров дол, област Сливен е отвлякъл жена от същото село, като деянието представлява опасен рецидив.
Христов и неговият защитник обжалват пред въззивния съд присъдата с молба да бъде намалено наложеното му наказание. Според тях то е завишено и несправедливо.
В съдебната зала днес пълномощникът на подсъдимия обърна внимание, че Христов признава фактите по обвинението и делото е било разгледано от първата инстанция по реда на съкратеното съдебно следствие. Решаващият съд обаче не отчел смекчаващите вината му обстоятелства като изразеното съжаление за стореното, младата възраст на подсъдимия и положението, в което се намирал.
Христов обясни пред Апелативен съд – Бургас, че работел в Англия и се върнал, за да вземе пострадалата и тя да работи там. Той твърди, че имал връзка с нея. Подсъдимият заяви разкаяние и помоли съда да бъде намален размерът на наложеното му наказание, тъй като е млад човек и иска да промени живота си.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас се противопостави и поиска да бъде потвърдена присъдата. Прокурорът обърна внимание на събраните по делото доказателства. Според тях Христов заплашвал пострадалата и я отвлякъл за няколко часа първо през декември 2013 г. След като я пуснал и обещал да не го повтаря, тя не се оплакала. През 2014 г. обаче заплахите му продължили и жената съобщила в полицията, за което му съставили предупредителен протокол. В началото на май отново бил предупреден от полицейски инспектор след жалба на пострадалата. Въпреки това на 03.05.2014 г. я отвлякъл по пътя й за работа като упражнил насилие. Благодарение на нейната активна съпротива и виковете й за помощ, отвличането не продължило дълго време.
Прокурорът обърна внимание, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив, а смекчаващите вината на Христов обстоятелства са били отчетени при разглеждане на делото по процедурата на съкратеното съдебно следствие. По този ред първоначално определеното наказание от 12 години лишаване от свобода е било намалено с 1/3 и постановено подсъдимият да търпи 8 години лишаване от свобода.
Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов