Избрани Новини

Отново! Майка и дете отровени с гъби в Токсикологията

Над 7000 хиляди струва на държавата лечението на един пациент

Майка и дете от Кърджалийско са приети по спешност, заради отравяне от гъби в пловдивската Токсикология. Това съобщи пред ПловдивУтре началникът на клиниката проф. д-р Янко Илиев. Пациентката е в добро общо състояние, деветгодишното й дете също е стабилизирано и настанено в детското отделение на болницата.  Тежко остава обаче състоянието на един от останалите пациенти, които са постъпили след консумация на отровни гъби в клиниката. Вече има един смъртен случай през изминалата седмица, а друг пациент се люшка между живота и смъртта. Истинско чудо на природата е, че все още е жив, разказва професорът.

Лечението на един пациент струва на държавата около 7000 лева. Това е цената, която се плаща за човешката глупост, простотия, самонадеяност и недооценка на риска, каза още пред ПловдивУтре проф. Янко Илиев. Според него , докато времето все още е топло и не стихне тази кампания за бране на гъби, шансовете да се появят още случаи са големи.

Хората, които берат, може да се разделят на глупави, които проявяват смелост и опитват, и нещастни, бедни хора, които го правят заради храната. Гладът не ги оставя да мислят. Повечето постъпили в болницата си мислят, че са яли сърнели и печурки, но тези видове имат много отровни двойници, разказва токсикологът. Най-тежките отравяния са вследствие на ядене на зелени и бели мухоморки, червените мухоморки предизвикват главно халюциногенен ефект и не са чак толкова опасни, допълва той.

В последните две години в Клиниката в Пловдив, в която се приемат пациенти от цяла Южна България, смъртността е паднала значително - до 1-2%.  Очаква се бумът на отравяния от гъби да стихне, когато времето застудее, или когато „хората поумнеят и глупаците не измрат”, заключава професорът.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов