Избрани Новини

Американски художник показва резбовани яйца в Етнографския

Животът

16-10-2014, 12:56

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Изложбата може да бъде видяна до 30 октомври

Американският художник Брайън Бейти показва от днес нестандартната изложба от резбовани яйца, която е озаглавил „Американски импресии” . Той е от американският щат Юта и се е специализирал в резбата на повърхността на яйца, кратуни, стъкло, метал, порцелан, керамика и дърво. През януари 2005 г. преоткрива парагравьора – високоскоростен резбарски и гравьорски инструмент, основен уред за реализация на творческите му идеи. Днес Бейти посвещава голяма част от времето си в предаване на умения и майсторство на младите си ученици. По тази причина следващия вторник – 22 октомври от 14,00 часа, Брайън ще направи специална демострация по парагравиране
Художникът има над 40 първи места и специални награди на конкурси за резба, сред които и специалната награда за най-добър художник в щата Юта. Бейти прави изложби в световни галерии и културни центрове, сред които художествената галерия Форбс в Ню Йорк, Градската галерия във Вермилион, Южна Дакота и галерията Патрик Муур в Солт Лейк Сити, Юта. Брайън Бейти е член на Международната гилдия за изкуства върху яйце и художествения съвет по изкуства на Уест Вали сити и журира международни конкурси за резба върху яйце.
В България Бейти вече е гостувал няколко пъти по покана на Националния етнографски музей при БАН – София, а също така и в Исторически музей – Велинград.

Изложбата „Американски импресии” може да бъде видяна до 30 октомври.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов