Избрани Новини

Няма новозаболели животни от "син език" в Кюстендилско

Обезщетенията ще бъдат между 120- 150 лева

"260 животни, основно овце и по- малко говеда са умрели на територията на Кюстендилска област, следствие на заболяването "син език".  Искам за успокоя- няма новозаболели животни", каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните- Кюстендил д-р Първан Дангов. Актовете за изплащане на обезщетения на собствениците ще бъдат внесени днес в Агенцията по храните. На база на статистически данни от предходния месец, на глава овца се очакват между 120- 150 лв., предаде Дарик.
Болестта "син език" се появи на територията на Кюстендилска област през месец август, първо в Ново село, община Кюстендил. Впоследствие бяха локализирани около 60 огнища във всички общини, като най- засегната е община Невестино, където почти  няма населено място без регистрирани болни животни. Изключение прави само село Лиляч.
"Болестта е разпространена във всички области в страната. Проблем бе фактът, че животните не бяха ваксинирани. Агенцията по храните планира кампания по ваксинация на незасегнатите животни през март- април 2015 година. Мерките, като пръскане с инсектициди на животновъдните обекти, имаха 30% ефективност. Някои животни се повлияха добре и от лечението", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов