Избрани Новини

Петричките роми от масовия побой се поболяха до един

Всички те се оплакват от сериозни заболявания

Петричките роми от враждуващите кланове, които запалиха война в махалата, приключила с 12 ранени, се разболяха до един в ареста. Всички те се оплакват от сериозни заболявания - хипертония, стенокардия и дори туберкулоза. Това стана ясно на вчерашните заседания в Окръжен съд – Благоевград, на които Сергей Методиев-Бизона, Светослав Методиев-Томай, Сергей Соколов и Альоша Соколов обжалваха мерките си „задържане под стража“, наложени от Петричкия районен съд. Защитата на Бизона обясни, че откакто е задържан на 6-ти октомври вечерта, всеки ден линейката хвърчи по два пъти в ареста заради него, тъй като вдигал високо кръвно. „Бият ми инжекции и ми дават вода”, каза в залата Бизона, цитиран от struma.bg.
Тричленният съдебен състав, председателстван от Петър Пандев, се съгласи да бъде назначена съдебномедицинска експертиза, която да установи от какво боледува. Неговият братовчед Светослав Методиев-Томай пък направо се разрева в залата и заяви, че е болен от туберкулоза и няколко пъти припадал в ареста. Той се закле, че няма нищо общо с пукотевицата. „Когато избухна бомбата, моят братовчед Бизона не беше там. Аз не съм пукал, други се тепаха. Едно момче Росен, от другото племе, изкара пушка и започна да стреля.
Той се скри и избяга в Гърция, а мене ме арестуваха. Пуснете ме, г-н съдия, при жената и децата ми, които гладуват в Дупница. Аз съм бил в затвора и знам каква е мизерия, искам на слънце да живея”, умоляваше той. Тунай заяви, че в онази нощ се е прибрал с автобуса на брат си в Дупница и след това е отишъл сам в полицията. Съдебният състав потвърди мярката му „задържане под стража“ и го върна обратно в ареста. Магистратите назначиха съдебно медицинска експертиза на роднините Росен Соколов и Сергей Соколов, които също се оплакаха от сърдечни заболявания, които се изострили в ареста.
Сергей Соколов се чувствал толкова зле, че не дойде на мярката в съда, но беше платил на двама адвокати да го защитават. Какви са заболяванията на тримата роми и ще могат ли да се лекуват в ареста, ще се изясни от заключенията на лекарите другата седмица. Делата протекоха при повишени мерки за сигурност заради засиленото присъствие на роднини на задържаните, които изпълниха съдебната палата. Четиримата петричани от двата враждуващи лагера са обвинени за едро хулиганство и незаконно оръжие. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов