Избрани Новини

Греда! Не позволиха на метъл фенката Радка да се казва... Вилелаурия

23-годишната студентка по медицина в Пловдив всъщност искала да се казва Вилелаурелия, а в краен случай - Вили

“Оня ден чувам едно детенце да вика на улицата: “Бабо Радке”. Това име на бабичка подхожда и не дразни, но на младо момиче - не. Защо тогава дъщеря ми да не си го смени!”, казва Ваня Иванова, майката на благоевградчанката Вили, която си смени рожденото име Радка, цитирана от "24 часа".

Районният съдия Владимир Ковачев се съгласи с компромисното Вили, “защото е умалителна форма на ред хубави български женски имена - Велика, Величка, Виолета”. Прокуратурата пък се обяви категорично против промяната.

“Това е съчетание от Виле и Лаури - имената на двама музиканти, чиято музика дъщеря ми харесва. Аз и синът ми Любослав също сме техни фенове. Вкъщи се слуша основно метъл, поп, рок”, допълва майката. Знае цялата история на двете финландски групи ХИМ и “Дъ Расмус”.

Виле Вало е вокалистът и фронтмен на метъл бандата ХИМ, чийто стил е основно Love metal, обяснява майката. Допълва, че Лаури Юльонен от “ Дъ Расмус” и пише много съдържателни и лични текстове на песните.

Ваня не приема, че съдът може да определя името на някого. Смята, че това е лично право.

С усмивка си спомня как всъщност разбрали за съдебното решение. Дъщеря  поискала да  го пратят по електронната поща. В края на март, когато отворила писмото, стигнала първо до големите букви в края, където пише: “Съдът реши: ОТХВЪРЛЯ МОЛБАТА...”. Така и не го прочела цялото.

През май отишла в ЕСГРАОН, за да си вземе удостоверение, че баща е починал, където  казали, че първо трябва да си смени документите, защото името е сменено на Вили. Били двете с майка си. “Буквално изхвърчахме от радост към паспортната служба. Най-после се отървахме от това противно име”, разказва майката.

Кръстила дъщеря си Радка на свекървата си, но още тогава го направила с нежелание. Не успяла да се пребори с родата, която настоявала името да се продължи. Вили-Радка се родила в осмия месец, след тежка бременност. “Стоя 1 месец в кувьоз. Взехме си я една такава мъничка, а пък трябваше да  сложа име като на възрастна жена. Аз не успях да се преборя, но тя успя 23 г. по-късно”, допълва Ваня, която всъщност се казва Иванка. Име, което също не харесва. Искала да е Ива, Ети или друго. 

Вили пък е доволна, но “не съвсем”. “Можеше да бъде и по-добре, но и на това съм съгласна”, казва благоевградчанката. Освен че в началните класове децата  й се
подигравали, като я наричали “Радка-пиратка” и “Радка-патка”, баща  много  се карал.

Когато се подготвяла да кандидатства в музикалното училище в Добрич, по цял ден пеела, пускала музика, а той  крещял: “Радке, спри музиката!”. Това допълнително я карало да намрази името си.

Когато с двете си деца се преместили да живеят в Благоевград, още  на 18 г. Радка поискала от съда за първи път да  променят името на Вилелаурелия. Тогава обаче не съобразили с майка си и не предложили компромисен вариант - Вили.

Свидетелите, които довели в залата, казали, че никой не нарича Радка с рожденото име, а всички се обръщат към нея с Вили. Съдът буквално приел техните показания. Отхвърлил исковата молба с мотив, че щом всички я наричат Вили, няма основания да се преименува на Вилелаурелия. От втория път обаче Радка успя да убеди макар и наполовина съдията и се сдоби с новото име.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов