Избрани Новини

Общината отвори врати за уникални скулптури и дърворезби на ученици до края на октомври

Уникални скулптури и дърворезби са подредени във фоайето на община Благоевград

Експозицията бе открита вчера и се състои от портрети, фигури, фигурални композиции, монументални произведения и релефи. Любителите на изкуството могат да разгледат творбите до края на октомври. Организатори на изложбата са община Благоевград, ученици от Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино и НХГ "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград.

„За мен и моите ученици е чест да представим труда си в този така бързо развиващ се град - Благоевград. Тези 10 творби, които представяме на благоевградската общественост, са само част от нашата колекция“, сподели директорът на Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино Стефан Стефанов.  На официалното откриване присъства и директорът на НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград Марин Митов, който благодари на община Благоевград за добрата организация. „Инициативата за това събитие е на Професионална гимназия по каменообработване и съм щастлив, че днес възродихме стари практики“, добави Митов.

Учениците от професионалната гимназия в с. Кутино бяха облечени с  тениски с логото на училището си. Те разказаха, че през далечната 1921 г. училището е основано в селото поради наличието на превъзходна суровина – варовик, благодарение на който е развит каменоделски поминък у местното население, а селището се е оформило като стратегически железопътен възел, информират от пресцентъра на общината.

Експонираната изложба с ученически творби е поредната инициатива на общинскатата администрация в Благоевград с участието на млади хора. Целта на ръководството е не само да даде възможност за творчески изяви на ученици и студенти, но и те активно да участват в подготовката и организирането на проявите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов