Избрани Новини

Заключват бебе само вкъщи!

Съседи се опитват да предотвратят трагедия

Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключават, сигнализираха съседи на семейството от Сандански, пише "Струма".Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град.

Последният случай е отпреди четири дена, тогава съседи, които за пореден път чули силния плач на бебето, подали сигнал на тел. 112. Това се случило в петък /16 октомври/, но никой не се отзовал на сигнала. От 14.10 ч. до 16.30 ч. детето е оставено само, плачът му огласял цялата улица. Това не е първи случай с Божидар, той многократно е заключван от родителите си сам вкъщи, съобщиха живеещите в близост до семейството Бистра Николова, Калоян Илиев и Росен Стоянов. Ето какво каза Бистра, която е подала сигнала на телефон 112:

"Аз лично звъннах на дежурния телефон 112. Разговарях с операторката, на която попаднах. Казах й, че подавам сигнал, че дете е заключено само в къщата и плаче вече от един час. Попитах дали може да разбием вратата и да влезем вътре, за да изведем детето навън и да го успокоим. Казаха ми да не влизаме, а да изчакаме да дойде полиция. Но полиция не дойде. Към 16.30 ч. се прибраха двамата родители. Изумена съм както от жестокостта на тези родители, така и от бездушието на работещите в системата на тел. 112. Хората от махалата недоумяват как може да се оставя само такова малко дете и да е заключено вкъщи. Вместо полицията без забавяне да дойде, да установи проблема и да окаже помощ, на следващия ден ме привикаха в полицията да давам обяснение защо съм подала сигнал. Пускани са жалби от съседите на семейството до "Социални грижи" в Сандански за проверка по случая с малкия Божидар, но няма резултат. Родителите продължават да заключват детето в къщата само. Толкова ми е жал за това дете, което е беззащитно", заключи Бистра.

От дирекция "Социални грижи" в Сандански съобщиха, че работят по случая с малкия Божидар. "Жалба е подадена до дирекцията от живеещи в близост до дома им. В случая се касае за дете, затова не можем да дадем коментар по случая", това каза временно изпълняващият длъжността директор Ирина Велева.

Стана ясно, че на бащата Йордан е изпратена декларация, която той да подпише, че разрешава детето му да бъде настанено в дом за временно отглеждане. Декларацията обаче не е подписано от него и не е представена в дирекцията.

Бащата Йордан е строител. Майката Лиляна е в отпуск по майчинство.

Според съседите преди около 2 г. Лиляна е загубила 4 - месечно бебе, което се задавило със зърно от боб и починало, затова те са уплашени да не се стигне до нова трагедия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)