Избрани Новини

Национален преглед на фолклорните ансамбли се проведе в Разлог

Девет състава се бориха за приз "Представителен фолклорен ансамбъл"

Разлог бе домакин на финалния етап на IV Национален преглед на фолклорните ансамбли 2013-2014 на CIOFF® България, съобщиха от пресцентъра на общината. Най - добрите пет танцови ансамбли и четири певчески групи се бориха за приза „Представителен фолклорен ансамбъл на CIOFF® България.

В престижната надпревара участваха ЖФГ "Добърски баби” - Добърско, ЖФГ "Разложки напеви" – Разлог, ФА "Родолюбие" – Кюстендил, Ансамбъл "Разложки мераци" – Разлог, ТС "Детство" – Пазарджик, ЖФГ "Китка" – Добърско, ФТА "Веселие" - Симитли, ТС "Станимака" – Асеновград.  Ансамблите и фолклорните групи бяха класирани през 2013 година да вземат участие в тазгодишния преглед.

Една от основните цели на Националната Секция на CIOFF® България / Международен Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, официален партньор на  ЮНЕСКО / е да съхранява духовното и културно наследство чрез музика, песен и танц, както и да подкрепя дейностите на своите членове, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство.

Провеждането на прегледа като отдавнашна традиция за творчески изяви дава възможност на националната секция на CIOFF® да актуализира състоянието и художественото ниво на българските колективи и ансамбли с цел престижно международно представяне.

През февруари 2015 година, по време на 15 - та национална среща на CIOFF, ще бъдат обявени  избраните представителни ансамбли на Националната Секция на CIOFF България в  различните категории за представяне на България на международни фолклорни фестивали в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов