Избрани Новини

Изпускател на язовир "Стойковци" може да предизвика наводнение

Няма гаранции, че основният изпускател ще може да се затвори след проверка

Техническото състояние на язовир „Стойковци” край благоевградското село Логодаш не може да се обследва напълно. Причината е, че няма гаранции, че ако се направи проверка на основния изпускател, каквато е препоръката на държавната фирма „Напоителни системи“ ЕАД, след това ще може да се затвори. А това означава реално потоп, тъй като в язовира има 13 220 000 кубика вода, още повече, че за язовир „Стойковци“ няма изготвен авариен план. Това е установила последната комплексна проверка на язовира, която е извършена на 9- и септември тази година, съобщава struma.

От "Напоителни системи" са правили периодично проверки и на други язовири в Пиринско и са констатирали, че повечето са без аварийни планове или аварийни складове, каквито са изискванията на Закона за защита при бедствията.

Язовир "Стойковци" е най - големият в областта, следват яз."Валтан" край петричкото село Самуилово с 860 000 куб.м, яз. "Кринец" край Банско със 103 000 куб.м., яз. "Бели брег" край Сандански с обем от 96 000 куб.м, както и яз. "Сушица" край Гоце Делчев и яз. "Нова Ловча" край Хаджидимово. Данните за язовирите присъстват в доклада на Окръжна прокуратура - Благоевград, която провери как се спазва законът при стопанисването на водните обекти и хидротехнически съоръжения, които попадат в 14- те рискови участъка на Благоевградска област. Становището на зам. шефката на Окръжна прокуратура Мария Зотева и прокурор Александра Костова е, че няма нарушения от страна на общините и Областна администрация. Много от тях са изготвили проекти за ремонти и укрепване на речните корита на Струма и Места, но голяма част не са реализирани поради липса на финансови средства. Това е основният проблем според прокурорската проверка.

Констатиран е и несъществен, но показателен пропуск за комуникацията в държавните институции. В Областната администрация не била получена заповедта на министъра по околната среда и водите от 1.10.2013 г., в която били утвърдените от директора на Басейнова дирекция - Благоевград райони със значителен потенциален риск от наводнения. Другото недоразумение, на което се натъкнали прокурорите е, че в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, в която влизат дузина експерти от различни държавни институции, не е включена "Напоителни системи" ЕАД, която стопанисва по-голямата част от кризисните водни обекти. Иначе държавната фирма е предложила проектиране през 2014 г. на няколко обекта - корекция на р. Струма в районите на с. Генерал Тодоров, изграждане на разрушени речни диги край селата Старчево, Плоски, Дамяница, Гърмен.

Общините също са изготвили проекти, по които чакат одобрение и финансиране. Община Благоевград е възложила изработване на проект за Голямо дере и Малко дере. В същото време въз основа на заповеди на кмета Атанас Камбитов от април и юни е извършено обследване на експлоатационното състояние на водните обекти, естествената растителност и проводимост на речните легла, дерета и диги. Почистени са отделни участъци на река Бистрица, като по спечелените проекти предстои почистване и на други.

В община Симитли е извършено частично почистване на коритото на р. Струма и изградени укрепителни съоръжения, които още не са въведени в експлоатация. Община Струмяни е изготвила проект за участък в р. Шашка с дължина 1 км и предстои почистване на речното корито и проект за корекция на р. Цапаревска.

Община Якоруда е готова с проект за корекция на р. Места и е извършено почистване на речните легла на р. Черна Места и р. Дрещнец. По предписание на Междуведомствената комисия е разработен проект за укрепване на мостове и подпорни стени по второкласния път Юндола- Разлог- Гоце Делчев. Същата комисия обаче е отрязала искане на община Кресна за възстановяване на подпорна стена.

В община Разлог са предприети мерки за почистване на р. Бяла, в община Сатовча е направена проверка на съоръженията и почистено коритото на р. Сатовчанска Бистрица.

Заключението на държавното обвинение е, че кметовете и областният управител са изпълнили законовите си задължения и не са допуснали съществени нарушения при стопанисването на високорискови водни обекти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)