Избрани Новини

Калфин: Трябва да е ясно кой проблем в КТБ откъде идва

Според него две трети от банката на практика е куха

Ивайло Калфин от АБВ заяви, че „трябва да бъде ясно кой проблем откъде идва в КТБ“, след като бяха пукликувани данните за състоянието на банката, според които са налице редица нарушения, а липсите възлизат на повече от 4,2 млрд. лева.

По думите му „две трети от банката на практика е куха“.

„И тук стоят маса въпроси – кога се е случило това, кой го е проспал това нещо, какво се е случило от момента, в който влязоха квесторите и днешния момент и т.н. И това нещо трябва да се анализира много хубаво“, коментира Калфин.

„АБВ настоява това да се случва под надзора на Европейския банков орган. Хубаво е да имаме от тях съвет и под тяхно ръководство да правим това, което се прави в европейските страни. Оттук нататък е въпросът с решението“, каза още той пред ТВ „Европа“.

„До този момент вече с действията си и предишният парламент, и БНБ забавиха изключително много това, което трябваше да се направи. В първия момент още депозитите на хората с гарантирани влогове трябваше да са на разположение. Така се трупа недоверие“, смята Ивайло Калфин.

Според него, ако веднага е било заяване на вложителите, че депозитите им са на разположение и няма нужда да ги теглят, „те нямаше да ги изтеглят, нямаше нужда да ги има тези пари“.

„Сега като ги пуснат, хората ще си ги приберат, което е много по-скъпо и много трудно за държавата. За мен е неприемливо да се натоварва бюджетът със запушване на тези дупки, при положение, че практиката в европейските страни е най-напред банковият сектор да се постарае да генерира ресурс, за да запази собствената си стабилност“, отбеляза Калфин, предава „Фокус“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов