Избрани Новини

Раздробиха участък за АМ "Струма" с 4 тона взрив

С 4 т взрив 8 сапьори раздробиха скали в участъка от АМ „Струма“- Лот 2 в района на с. Бело поле

От няколко дни една от най-коментираните теми в селото бе именно предстоящият подземен взрив на метри от населеното място, като местните жители се притесняваха, че ударната вълна ще размести земните пластове и ще доведе до пресъхването на кладенците им.

Докато разполагаха детонаторите вчера, от фирмата, извършваща взривните дейности, отказаха всякакъв коментар, заявиха, че ще дадат изявление, след като приключат.

„Нормално е сега да не им се говори, напрегнато им е. Работата им е много отговорна и внимават да не объркат нещо”, коментираха полицаи, отцепващи района в радиус от 300 м от мястото на взрива, цитирани от struma.bg.

Акцията премина в пълен синхрон между органите на реда и сапьорите. За по-голяма сигурност в рамките на половин час бе спряно и движението по моста на р. Струма към селата Българчево и Бучино, рибарите по реката също бяха изтеглени извън опасния участък. Около 14.30 ч. бе възпроиведен взривът, който вдигна голям облак прахоляк, но се чу съвсем слабо.

„Искам да успокоя всички жители на с. Бело поле и категорично да заявя, че няма опасност кладенците им да пресъхнат. Използвахме минимални количества взривни вещества, колкото да напукаме скалата, а багерите и тежките машини след това ще я раздробят. Така че нека хората да не се паникьосват”, заяви след акцията управителят на фирмата, взривила скалите, и допълни, че са свършили работата изключително прецизно. „Освен че сме съгласували дейността си с редица институции и сме изготвили проект, уведомихме кметовете на околните села за предстоящия взрив и БДЖ ни осигури коридор от време“, казаха експертите.

„Мислех си, че всичко ще се разлюлее, но явно хората са професионалисти, казаха, че са използвали минимално количество взрив, поставен на 6 м под земята, сподели един от жителите на Бело поле, които наблюдаваха притеснено взрива.

„Аз също очаквах страшен тътен и поражения, но се вдигна само прахоляк, нищо не се усети”, тръгна си успокоен за кладенеца си и Георги Китанов.

Следващата седмица взривните дейности ще продължат на по-отдалечен от селото участък, за да разчистят трасето за новостроящата се магистрала. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов