Избрани Новини

Тази неделя местим часовника с час назад

Животът

24-10-2014, 17:56

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В 4:00 ч. сутринта на 26 октомври ще трябва да преместим часовниците си час назад.

От 1997 година към лятно часово време се преминава в последната неделя на месец март всяка година в 03:00 часа, и тогава времето на часовниците се премества 1 час напред. Към зимно часово време се минава в последната неделя на месец октомври, когато в 04:00 часа часовниците се преместват с 1 час назад.

Преминаването от лятно към зимно часово време, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти обаче смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

За по-бързо адаптивните са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други - от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-къс ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина съпътстват приспособяването към зимния сезон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов