Избрани Новини

Среща на читалищни дейци в Благоевград

"Читалищата - място за партньорство и равни възможности за учене" е мотото на срещата

Регионален експертно - консултантски и информационен център "Читалища" - Благоевград, съвместно с Община Благоевград и Народно читалище "Никола Вапцаров 1866" организираха регионална среща на тема "Читалищата - място за партньорство и равни възможности за учене през целия живот". Регионалната среща се проведе в зала "22 септември" в Благоевград.

На срещата присъстваха д- р Силва Хачерян, държавен експерт в дирекция "Нематериално културно наследство" при Министерство на културата, Валери Смиленов, заместник - кмет по хуманитарните дейности, Христина Шопова, директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград, Васил Новоселски, председател на Народно читалище "Никола Вапцаров 1866", представители на областната  администрация, Регионална библиотека "Димитър Талев" и неправителствени организации, които работят в областта на образованието и културата.

Г-жа Христина Шопова приветства участниците в регионалната среща и благодари на Министерството на културата и на Регионалния експертно - консултантски и информационен център "Читалища" за възможността да се обединят усилията около една идея. А именно - да се систематизират  усилията на всички институции с цел оптимизиране на националната стратегия за учене през целия живот.

Д- р Силва Хачерян запозна аудиторията с Националната стратегия за учене през целия живот 2014 - 2020, включваща добри практики от дейността на читалищата за учене в неформална среда. Задачата на Националната стратегия за учене през целия живот е да привлече колкото се може повече хора, и то от различни възраст, за да увеличат своите знания, умения и компетентности. Именно тук ключова роля изиграват читалищата и техните многообразни форми на обучение.

Стратегията определя четири основни приоритети, насочени към прилагането на образователен подход: повишаване качеството на образование и обучение, осигуряване на образователна среда за равноправен достъп до учене през целия живот и стимулиране на образованието и обучението, съобразено с потребностите на икономиката.

Срещата продължава с изказвания на представители на читалища от Благоевград и региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов