Избрани Новини

Симитли и Долно Осеново част от представителната извадка за образователна мобилност

Общинският център Симитли и едно от най-многолюдните села в общината – Долно Осеново са включени в списъка с населените места, през които да премине проучването, целящо да провери – къде учат децата ни.

Изследването за образователната мобилност вече е в ход в Пирински регион. В рамките на един месец анкетьори от Териториалното статистическо бюро в Благоевград ще проведат детайлно анкетно проучване в 49 населени места, като допитването обхваща над 1 000 домакинства.

Фокусът на проучването е членове на включените в извадката домакинства на възраст 18 - 34 години, като с тях ще се осъществят персонални интервюта, пише simitli.info.

Изследването в Пирински регион ще обхване всичките 14 населени места със статут на градове, плюс села с пропорционално присъствие съобразно мащаба на близкия град. От община Благоевград например проучването ще достигне до домакинства с младежи от град Благоевград, плюс селата Покровник и Бело поле. В района на Неврокопско са набелязани домакинства в 18 села, което е половината от общия брой на населените места със статут на село. Анкетьорите ще ‘влязат’ в седем села в община Петрич, общината с най-много населени места.

Образователната мобилност е физическото преминаване на националните граници между страна на произход и страна на дестинация с цел последващо участие в дейности, свързани с образованието на отделното лице - придобиване на цялостно образователно ниво (дипломна мобилност) или участие в обучение за определен период от време (кредитна мобилност).

Основната цел на наблюдението е пилотно събиране на данни през 2014 г. за младежката образователна мобилност чрез изследване на домакинствата. Ще бъде използван хармонизиран въпросник, който ще осигури международна съпоставимост на получените резултати за страните от Европейския съюз.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов