Избрани Новини

Прекратяват договора с гръцкия строител на АМ "Струма"

Държавата ще прекрати договора на строителя, който забави строежа на част от магистрала "Струма", и ще обяви търг за нов изпълнител

Това заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова, цитирана от в. "Сега". Става дума за лот 4 от аутобана между Сандански и Кулата. Този последен участък от магистралата трябваше вече да е готов, а е изпълнен само наполовина.
"Гръцката фирма "Актор" има сертификат за форсмажор, затова срокът на договора бе удължен. Но успоредно с това ние бяхме изпратили анекс, с който поискахме строителят да докаже мобилизация на ресурси, да промени строителната и технологичната програма и писмено да поеме ангажимент по тези условия. По време на проверка заедно с екип на пътната агенция и на финансиращата програма "Транспорт" се убедихме, че няма насочени допълнителни ресурси. Получено е писмо, с което изпълнителят не приема анекса. Затова предстои прекратяване на договора", обяснила Ангелкова. Тя обаче е убедена, че по-малкият риск е нова процедура за доизграждане на магистралата да започне сега, вместо догодина отново държавата да е изправена пред неизпълнения проект. И допълнила, че "трябва да бъдем реалисти и да си признаем, че това е единственият изход".
Поредният удължен срок на строителя изтече на 15 октомври, а нито 15-те километра до гръцката граница са завършени, нито беше взето решение какво да бъде предприето от институциите. В края на септември инспекция от министри и пътни шефове на обекта показа, че трасето е прокарано, но предстои още около 4 месеца работа за окончателното му довършване. Предупреждението, че ще бъде наложена глоба от 1 милион лева върху договора на стойност 56 милиона лева, също не даде резултат. Не бе поет и ангажимент за наваксване на закъснението. Ако не се вземат мерки и тази отсечка не се довърши, България рискува да изгуби финансирането за последния и най-труден участък от магистралата - през Кресненското дефиле - през следващия програмен период.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)