Избрани Новини

Работодатели цакат служители със заплати

Новините

28-10-2014, 12:39

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

„Над 80% от жалбите, които постъпват при нас, са свързани с неполучени заплати или изплатени по-ниски възнаграждения от предварително уговорените. Това се случва предимно при сезонните работници, в сферата на туризма. Често работник и работодател си стискат ръцете за 1000 лв. В края на сезона обаче се оказва, че работодателят не е изплатил обещаните 1000 лв., а е дал само 280 лв., колкото е посочено в договора. В тези случаи ние не можем да направим нищо, тъй като няма правно основание за това.”, каза директорът на областната Инспекция по труда - Павлин Васков.
За месец септември инспекторите са извършили проверки на 293 предприятия, като 85 от проверките са направени по сигнали на граждани, които са се оплакали от работодателите си.
Най-много са проверените обекти в сферата на търговията – 261 бр.; ресторантьорство – 317 бр.; хотелиерство – 155 бр.; строителство – 90 бр.
Констатираните нарушения са 1 035 бр., като на 1 028 са дадени предписания.
Васков коментира и случая със загиналия в Карнобат електротехник. По думите му разследването все още не е приключило, но по предварителни данни се касае за небрежност както от страна на дружеството, така и от страна на самия служител, пише faragency.bg
Трагичният инцидент стана в началото на месец октомври . 60-годишният работник загина в трафопост , разположен в Южната промишлена зона на Карнобат. Негов колега бе с тежки изгаряния.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов