Избрани Новини

Заради отлично качество! Кметове от Югозапада искат 7 лева за килограм тютюн

Заради отличното качество на тютюна тази година ще настояваме фирмите - изкупвачи да плащат средна цена от над 7 лева за килограм

Вече се провеждат срещи с техни представители, за да се обсъди ситуацията и изкупната кампания, заявиха кметове на селища в Пиринско, цитирани от "Стандарт".

Според тях това е реална цена, след като миналата година се давали средно по 5,50 лева за килограм продукция с по-лошо качество. Затова сега е нормално цената да е по-висока. Кметовете ще настояват за по-високи цени на тютюна, за да защитят труда на тютюнопроизводителите. Целта е да не позволят те да бъдат ощетени за сметка на прекупвачи и търговци. Ще сложат край на практиката само фирмите да определят и цената, и условията при вземането на тютюневата реколта.

Процентът на неплатимите количества ще се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна търговците намаляват от 5% до 7% количеството. Това означава, че ако предадеш 100 килограма, ти плащат само 93 килограма. Тази година този процент ще падне наполовина. Изкупвачите приспадали и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е тютюнът.

„Ще изискваме ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите. Наши представители ще има във всяка една комисия, която приема и оценява тютюна. При нередности ще ни алармират, за да реагираме своевременно", разкриват управници.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)