Избрани Новини

Благоевград против "Свидетелите на Йехова"! 600 души се подписаха срещу тях

Подписката стартира преди повече от месец, когато стана ясно, че йеховистите са наели офис в централната част на града

Над 600 са събраните подписи срещу сектата "Свидетелите на Йехова" в Благоевград, съобщи инициаторът на подписката Георги Костаднов, цитиран от "Дарик". Тя стартира преди повече от месец, когато стана ясно, че йеховистите са наели офис в централната част на града. От тогава противници на движението се събираха няколко пъти пред помещението, в което йеховистите проповядват. Благоевградчани са притеснени от факта, че сектата проповядва в близост до учебно заведение и колеж. Предвижда се да бъде организират митинг пред общината срещу "Свидетелите на Йехова".

Пред Дарик, благоевградският свещеник отец Стоян Бербатов коментира, че проповедниците привличат към движението най-уязвимите групи от обществото. "Те се насочват освен към възрастните хора и към деца между 15 и 18-годишна възраст. "Това се случва, когато децата започват да се оформят като личности, някои от тях имат проблеми в семейството, в училище и търсят други начини за решаване на проблемите си. След като влязат в сектата, на децата им се забранява да ходят на рождени дни, да спортуват, да празнуват национални и религиозни празници. Членството в тази секта е подобно на наркоманството", категоричен е отец Бербатов.

Той описва движението като много силно икономическа секта.

"По много хитър и лукав начин успяват да вземат имуществото на свои последователи. Те са от групата на т. нар. тоталитарни секти и същността на тяхната дейност е по-скоро финансово-икономическа, а не религиозна", коментира благоевградският свещеник. Той отправи апел към родителите за диалог с техните деца, с цел информиране за вредата от подобни затворени общества.

"Държавата, семейството, църквата трябва да подпомагат и децата и възрастните, да не бъдат излъгани от секта като "Свидетелите на Йехова", допълни отец Бербатов. Той е категоричен, че човек влезе ли веднъж в сектата, много трудно може да се отърве.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов