Избрани Новини

Със стихове, венци и цветя Благоевград почете 100 - годишнината от смъртта на Пейо Яворов

Ученици от Девето основно училище „Пейо Яворов” в града припомниха моменти от живота и делото на поета

Венци и цветя бяха положени днес пред паметника на големия български поет и революционер Пейо Яворов по повод 100 години от неговата смърт. Зам.-кметът по хуманитарни дейности на община Благоевград Валери Смиленов,  общественици, политици, творци, ученици и граждани преклониха глава пред бюст-паметника на Яворов в градската градина на Благоевград.

Ученици от Девето основно училище „Пейо Яворов” в града припомниха моменти от живота и делото на поета, неговата съдба и националната му борба за свобода и човешко достойнство. Те рецитираха едни от най- известните му стихове, сред които „Две хубави очи”, „Стон”, „Край огнището”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Едновременно революционер и  поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите е решението на баща му да прекрати неговото образование. По- късно в „Мисъл" той среща разбиране и получава псевдонима си Яворов от Пенчо Славейков, но поезията не го удовлетворява — той страстно иска да участва в борбите за освобождение на Македония.

Пейо Яворов е сред участниците в освобождението на Банско и на Неврокоп (днес гр. Гоце Делчев). Той е и първият кмет на Неврокоп след освобождението на града преди 101 години.Смъртта на Гоце Делчев през 1903 година го разтърсва болезнено, защото той е негов кумир и приятел. По това време той частично се отделя от революционната си дейност и поради неразбирателство с Яне Сандански. Последната капка за Яворов са смъртта на Мина Тодорова и обвиненията в убийството на Лора, които преди 99 години го довеждат до самоубийство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов