Избрани Новини

Черпим опит от ирландското ноу-хау за заетост

Подробна информация за ирландско ноу-хау за заетост ще бъде предоставена на областна администрация Благоевград

За това се разбраха вчера на работна среща областния управител Димитър Димитров и ирландският посланик Н. Пр. Джон Бигър. „В Ирландия от години са създадени организации, които разпределят работните места така, че процентът на безработица сред населението да бъде почти еднакъв както в големите центрове, така и в малките населени места. Изградена е здрава връзка между университетите и професионалните учебни заведения, от една страна и работодателите от друга. По този начин се осигуряват работни места за младите още докато са на студентската или училищна скамейка, каза ирландския посланик“.

„В България, след 90-а година, предприятията, които осигуряваха работни места постепенно замряха. Работодателите предлагаха все по-малко и малко свободни работни места, най-вече заради загуба на пазарите в Русия и усложнената икономическа обстановка. Сега, макар трудно и бавно тази връзка започва да се възстановява, затова бих се радвал да ни предоставите необходимата информация и взаимстваме от ирландския опит“, каза Димитър Димитров.

Посланик Бигър сподели, че за първи път посещава Благоевград и се надява при следващо негово посещение да стигне от София до тук по магистрала. „За мен е чест, че съм тук, при вас, осъзнавам, че позицията Ви на областен управител, в днешните трудни дни е много отговорна, предизвикателствата и проблемите, с които трябва да се справяте ежедневно огромни“, каза още Джон Бигър. „Ситуацията в момента наистина не е лека, работим в условията на негласувана актуализация на бюджета. Въпреки това се справяме с възникващитепроблеми“, увери посланик Бигър областния управител Димитров.

След работната среща, областният управител и ирландския посланик бяха гости на церемонията по връчването на награди на победителите в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, организирана от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов