Избрани Новини

Ротарианци от Стара Загора оборудват зала за деца с увреждания

Клубът празнува 20 години от създаването си

Ротари клуб Стара Загора, част от световното ротарианско семейство, е чартиран на 31 май 1994 година, съобщи днес на пресконференция настоящият президент Николай Колев.
Организацията движи инициативи в полза на обществото като членовете му разработват и изпълняват различни големи и малки проекти, финансирани от фондация Ротари заедно с много партньори и лични анонимни дарения от членовете на клуба.

Едно от постиженията на фондацията в световен мащаб е премахването на болестта полиомиелит. Някои от най-големите му проекти през годините в Стара Загора са: Оборудването на детска кухня в дом "Майка и дете", "Ротарианския" градски часовник през Универсалния магазин, склуптурата на птицата Феникс пред общината.

В момента се подготвя изпълнението на друг проект в помощ на децата от Дневния център за деца с увреждания в квартал "Три чучура" в Стара Загора. Там ще бъде оборудвана сензорна зала. Осигурено е финансиране от 56 000 долара, ротарианци се надяват тя да е готова до края на 2014-та или началото на 2015 година.

Старозагорският Ротари клуб е петият, създаден в България. През тези 20 години, негови членове са били 93-ма души, в момента той има 37 активни и 3-ма почетни членове. Всяка година местният Ротари клуб избира нов президент. Настоящият е Николай Колев.

По отношение на борбата с полиомиелита в световен мащаб, фондация "Ротари" има заслуга за премахванаето на тази страшна болест чрез ваксиниране в 193 държави, съобщиха Ротарианците от Стара Загора. Само в три държави по света тя все още съществува – Афганистан, Пакистан и Нигерия, като унищожението й и там се предвижда за 2018-та година. Партньори в тази кампания са ООН, Уницеф, СЗО, както и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Само българските ротарианци са дарили 130 000 долара лични средства.

Всяка година Ротари клуб Стара Загора дава стипендии на даровити ученици, организира благотворителни балове, приятелски срещи с чуждестранни клубове.

Първият Ротари клуб в света е създаден в Чикаго през 1905 от американеца Пол Харис Фелоу. Първият клуб в България - през 1932 година, като дейността на клубовете е забранена от началото на 40-те до началото на 90-те години у нас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов