Избрани Новини

Пирински кметове искат летище

Така ще се даде тласък на туризма

Кметове на общини в Пиринския край са категорични, че трябва да се изгради летище за развитието на туризма в региона, съобщава standartnews.com. Само така ще се даде тласък на бранша. "В момента разчитаме на един път, който наполовина рухна. Не може да има само един достъп до нашите общини. Със самолет пътуването за туристите ще е много по - кратко, а на нас ще ни даде алтернатива и спокойствие. А не да треперим да не падне дъжд или сняг, че шосето ще стане непроходимо", сподели кметът на община Разлог Красимир Геирчев.

Преди години имаше идея селскостопанското летище между разложкото село Баня и Банско да се превърне в гражданско. Имало и инвеститори, но земите се оказали частни и проектът бил забравен. Шансът Пиринско да има летище е в Гоце Делчев. Преди няколко години столична фирма купи имот на министерството на отбраната край гоцеделчевското село Мусомища. Преди година започна изготвянето на работен проект, а до 30 ноември тази година трябваше да е готов подробният устройствен план и да се издаде строително разрешение. Целта на дружеството бе да възстанови дейността на бившето военно летище и да създаде възможност да се ползва за граждански полети на обща авиация и за чартърни полети за превоз на пътници от и до България. Планира се да се обслужват основно нуждите на туристическия сектор в Пиринския край – зимен, културен, селски и СПА. „Проблемът е, че за този проект се очакваше финансиране от КТБ. Но проблемът с тази банка стопира развитието на нещата. В момента не се прави нищо", разкриха от община Гоце Делчев.

Намерението на инвеститора бе още следващата година годишно да се правят 3000 излитания и кацания на граждански въздухоплавателни средства. Пистата бе предвидена с дължина 2100 метра. "Въздушният транспорт ще помогне и за по - бързото развитие на индустрията в региона, но засега сме далеч от възможността да имаме летище", призна кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)