Избрани Новини

Беседват с ученици за бягството от час

Близо 20 деца от гимназиите в град Симитли и в село Крупник са „на границата” с брой отсъствия от училище, с прекрачването на която граница, съгласно законодателството, децата трябва да преминат в друга форма на обучение или родителите им трябва да бъдат санкционирани.

Експерти от общинска администрация, педагози, психолози беседваха с децата с много отсъствия и техните родители на заседание на местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, съобщи simitli.info.

Ресорната комисия към община Симитли заседава по искане на директорите на училищата в град Симитли и в село Крупник за обсъждане на мерки за задържане в училище на учениците, допуснали прекалено голям брой отсъствия. С тях и родителите им бяха проведени разговори за важността от редовно посещение на учебните занимания и възможности за заниманията през свободното време.

Редовно отсъстващите от училище ученици, заедно с родителите им, бяха запознати със санкциите, които предвиждат разпоредбите на законите, регулиращи образователната система. При неоснователно голям брой неизвинени отсъствия родителите се лишават от правото да получават детски добавки, както и, съгласно чл. 47 от ЗНП – “Родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето, през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лева. При повторно извършване на нарушение глоба в размер от 50 до 250 лева”.

По проблемите на подрастващите и превенцията за децата от рискове се проведе работна среща във връзка с прилагането на Координационния механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца- жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

На срещата се обсъдиха ангажиментите на всяка една от страните, както и необходимостта от координираност на действията на отговорните институции за предприемане на навременни мерки за закрила на дете в риск или жертва на насилие.

Организатор на срещата бе отдел “Закрила на детето”, Дирекция “Социално подпомагане”. В дискусията се включиха ресорният заместник кмет на община Симитли Евгения Георгиева, Димитър Диловски - Дирекция ”Социално подпомагане”, отдел “Закрила на детето”, Стоян Маламов – от Второ РУП –Благоевград и алтернативните участници – Красимира Достинова и Кирилка Коцева - педагогически съветници на СОУ гр. Симитли и с. Крупник, Лилия Kaймаканска – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Ваня Узунова - гл. специалист по образование в общинска администрация Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)