Избрани Новини

Архангеловден в "аванс" в Тросковския манастир

Миряни почитат Архангеловден край Брестово

Миряни почитат Архангеловден край Брестово. Ахрангеловден „в аванс” събира стотици миряни в Тросковския манастир.
Миролюбиви християни от община Симитли ще запалят свещица в храма, сгушен в полите на Малешевска планина в село Брестово.
Манастирът в Брестово е с многовековна история. Първите писмени данни са от 1149-та година. От този манастир преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир, пише simitli.info. Преданията разказват, че градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. От тук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес ги има в манастира в Рилската света обител. Манастирът е опожаряван два пъти по време на робството. Силното земетресение през 1904-та година изравнява божия храм със земята. Възстановен е с доброволен труд и дарения от местните веднага след опустошителното крупнишко земетресение. Иконостасът в църквата е почти на 90 години, съхранен в автентичния си вид.
Църквата в село Брестово е стопанисвана през последното столетие от потомци на свещеника, който отслужил първата литургия в новоизградената църква след 1904-та година. Днес се поддържа от миролюбиви християни в селата Брестово и Тросково.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)