Избрани Новини

Музика звучи от старите скейтбордове

Тайната е открита от аржентински лютиер

Има ли живот и енергия в старите скейтбордове? Достатъчно, за да зазвучи от тях музика. Тайната била открита от аржентински лютиер – съвременен Джепето, който в работилницата си в Буенос Айрес превръща износените дъски с колелца в електрически китари. Идеята му хрумнала преди четири години след разговор с професионален скейтбордист, съобщи БНТ.

"Той ми каза, че си сменя скейтборда на всеки 15 дни. Обясни ми, че в дъските има много енергия – изработени са от кленова дървесина, слоевете са боядисани, компресирани, има вложено дизайнерство… Освен това, скейтърите оставят своя отпечатък върху дъската. И цялата тази енергия завършва в боклука. Затова аз подходих към старите скейтбордове като към устойчив материал, който може да е много полезен. И тъй като правя китари, си казах: защо да не направя китара и от скейтборд", разказва Езикиел Галасо.

Резултатът е впечатляващ.

Галасо определено не се оплаква от липса на материал. Много скейтбордисти, които не биха се решили да изхвърлят старите си скейтбордове, вече му ги подаряват -  за да чуят как "звучат"любимите им дъски.

"Навсякъде в страната има паркове за скейтбордисти. И това насърчава много деца да започнат и те да карат. Но това е и причината за многото изхвърлени скейтбордове и дъски и изобщо за големия пазар на скейтове.  През 90 - те такова нещо нямаше да се случи. Тогава скейтбордовете се караха, докато се разпаднат. Но сега не е така – децата ги изхвърлят, преди да са се счупили", коментира Джанфранко Дедженаро. И преди енергията да ги е напуснала. Аржентинският лютиер е убеден, че нищо на Земята не се губи и затова вярва, че енергията от скейтбордовете преминава в китарите. Не е нужно човек да вярва в чудеса, за да усети, че Галасо е напипал вярната струна.

"Опитах се да предам формата на скейтборда на китарата. Исках скейтборда да присъства по някакъв начин в китарата", казва той..

Авангардната форма внезапно добила популярност. Особено, когато на турнето си в Аржентина Pearl Jam избрали да свирят с такава китара и посветили парчето "I believe in miracles" на "човека, който прави китари от скейтбордове".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов