Избрани Новини

Наградиха кюстендилски ученици на национален конкурс

Десет стипендии спечелиха в седем различни области

Кюстендилски ученици бяха наградени за своето участие в ХVІ национален конкурс на фондация Еврика "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството". Церемонията по награждаване на лауреатите се състоя в Националния политехнически музей в София. Отличията бяха връчени от доц. д - р Таня Иванова от Института за космически изследвания и технологии на БАН.

Лъчезар Станчев и Томас Расулски от от ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил с научни ръководители Антон Сотиров и Росица Везенкова спечелиха първо място за научна разработка на тема "Космически, геоложки, атмосферни и антропогенни фактори, влияещи на общия радиационен фон".
На второ място бе класиран Томислав Скандалиев от I ОУ „Св. св. Кирил и Методий", Кюстендил с научен ръководител Христофор Иванов за научна разработка на тема "Практическо използване на летателни системи за наблюдение и видеозаснемане". Той получи и поощрение за изработване на действащ космически модел BEDROCKet.
Виктор Антонов Сотиров, на 9 години от НУ "Св. Климент Охридски", Кюстендил с научен ръководител Антон Сотиров получи поощрение за научна разработка на тема "Да предсказваме земетресения от Космоса". В петте направления на конкурса са участвали общо над 1000 ученици от цялата страна със свои доклади, модели, рисунки и литературни творби.

Бяха оповестени и стипендиантите на фондация "Комунитас" за учебната 2014/2015г в техния национален конкурс "1000 стипендии".
От общо раздадените за страната 1079 стипендии, 10 кюстендилски ученици ще получат основни и поощрителни стипендии в 7 различни области. Това са Анита Стоянова, Елени Сиафарика, Лъчезар Станчев, Мариана Котова, Марина Дамянова, Марио Емилов, Светослав Георгиев, Симона Николова, Станимир Костадинов, Томислав Скандалиев, предаде Дарик.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов