Избрани Новини

9 000 нарушения на труда за десет месеца са регистрирани в Благоевградско

Направени са 1958 проверки

Почти 9000 нарушения са регистрирали от Инспекцията по труда в Благоевград за 10 месеца, съобщи E - 79.bg. От началото на годината до месец октомври включително са направени 1958 проверки на територията на областта. Единадесет от тях са за периодичен контрол. Съответно 246 проверки са за дадени предписания от предходен контрол на инспектиращия орган. За 10 месеца Дирекция "Инспекция по труда" е констатирала 8717 нарушения в област Благоевград.

"Близо 5000 са административните нарушения на работодатели по Закона за безопасни условия на труд, 3793 по Кодекса на труда и 4 по Закона за държавния служител", каза Петър Попадиин, директор на Областна инспекция по труда – Благоевград.

За периода са съставени 162 акта за установяване на административно нарушение и също толкова са влезлите в сила наказателни постановления, които са на стойност 203 000 лева. Средният размер на глобата е 1253 лева. За работодатели, които затрудняват проверки на Инспекцията по труда, законът предвижда сериозна санкция.

"За възпрепятстване на контролен орган глобата е 20 000 лева, припомни още Петър Попадиин.

През летния сезон заявените искания на работодатели за работа на непълнолетни граждани са 49. В сравнение с изминал летен период тези искания са намалели драстично. Също така 157 граждани са сигнализирани контролния орган за неизплатени трудови възнаграждения. След намеса на инспектори от дирекцията на жалбоподателите е изплатена сума в размер на 45 млн. лв. През зимния сезон започват планирани проверки за безопасни условия на труд съгласно влязла в сила на 1 ноември т.г. Наредба за микроклимата на работните места.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов