Избрани Новини

Паралии от Банско харчат по 10 бона за кукерски костюми

Най - много сделки за кукерски костюми сключват в село Крупник

Заможни банскалии, които са запалени кукери, не жалят парите, за да се уредят с качествени кукерски премени, пше в."Стандарт". Банскалии всяка година се редят на опашка за кукерско облекло в селата на община Симитли. Най - много сделки се сключват в село Крупник, тъй като местните хора обикалят цялата страна в търсене на най - добрите кожи за кукерските костюми. "Някои от мераклиите от Банско вадят и по 10 000 лева за кожи, чиято дължина на косъма е над 70 сантиметра. Не се пазарят много, тъй като разполагат с пари. Напливът е най - голям между 1 и 10 декември. По това време са докарани кожите в селото ни от нашите пратеници по страната. Банскалии гледат, харесват и купуват", твърдят жители на Крупник.

Войната тук не е само за най - хубавите кукерски премени, а и между кварталите в селището. Стотици мъже обличат кожите, окачват чановете върху тях и правят шествие по селските улици. Земята се люлее от танците им, а съселяните им трябва да оценят коя от четирите махали е най - добра в подготовката за 1 - ви януари – празникът на кукерите. "Битката между различните квартали е жестока. Всеки иска да има най - много кукери и те да са с най - атрактивни костюми. Традицията е жива при нас, към мъжете се присъединяват и много деца и юноши", казва кметът на Крупник Григор Дуев.

Гости от съседните ни страни, както и от Западна Европа, с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от местните хора. Това е сред най - интересните неща и за нашенци, и за чужденци. "Да си кукер е призвание, чужденците трудно го разбират, но поне усещат тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие", допълва кметският управник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов