Избрани Новини

Мария Габриел изпраща в Европарламента победителя в конкурса „Насилието над жените – моето не”

Евродепутатът ще награди автора на най-доброто есе с посещение в Европейския парламент в Брюксел

Ръководителят на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел подкрепя обявения от народния представител Даниела Савеклиева студентски конкурс за есе „Насилието над жените – моето не”. Отделно от предварително обявените първи и поощрителни награди, евродепутатът ще награди автора на най-доброто есе с посещение в Европейския парламент в Брюксел. 

„В едно от последните проучвания, обхващащо 42 000 жени във всички 28 държави-членки на ЕС се посочва, че всяка от 10 жени е била жертва на някаква форма на сексуално насилие до 15-годишна възраст, а една на 20 е била изнасилена. Малко над 1/5 от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от своя партньор. Въпреки това само 14% от жените съобщават в полицията за преживяното насилие. Ето защо многократно призовавам за ратифициране от всички държави-членки на Конвенцията относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жени и домашното насилие, т.нар. Истанбулска конвенция. Много е важно да засилим борбата с насилието срещу жените, защото в него се корени голямото зло, а инициативи именно като този конкурс спомагат за повишаване на информираността и приобщаване и на мъжете в борбата с насилието срещу жените”, коментира Мария Габриел. За активната си работа относно защита правата на жените и равенството на половете, тя беше отличена с наградата „Евродепутат на годината” през 2013 г.
Конкурсът се организира по повод 25 ноември - Международен ден за премахване на насилието срещу жените. В него могат да участват всички студенти, обучаващи се във висши учебни заведения в Благоевград. Есетата трябва да се изпращат до 20 ноември 2014 г. на електронна поща:  office@danielasaveklieva.com . За класираните на първите три места са предвидени парични награди, а за всички участници поощрителната награда е посещение в Народното събрание. 

Есетата ще се оценяват от тричленно жури с председател доц. д-р Антони Стоилов - декан на Филилогическия факултет към ЮЗУ "Неофит Рилски".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов