Избрани Новини

Камбанен звън оглася „Пиринския Стоунхендж”

Вдигнаха камбаната на параклиса „Св. Мина” край село Мечкул

През последната година и половина с доброволен труд и със средства, дарения от миряни, от община Симитли и лични дарения на общинския кмет Апостол Апостолов, се изгради параклис в полите на Пирин планина, в землището на село Мечкул. Параклисът е граден върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди, мястото там е свещено. Има данни, че някога, в древността, е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните Пиринският Стоунхендж.

До преди две години мястото бе маркирано от малка бетонна стряха, която пазеше иконата на Свети Мина. Но на празника на Светеца, на 11-ти ноември, стотици се събират да запалят свещица за здраве. Жители на село Крупник, потомци на родове от Мечкул, всяка година дават курбан за здраве на празника на Св. Мина. Те бяха и инициаторите за събиране на средства и изграждане на хубав параклис.

„Работим непрекъснато, за да вдигнем камбанарията и купола до 11-ти ноември. Тогава е храмовият празник на параклиса „Св. Мина”. Правим го по заръка на прочутата ни пророчица Ванга. Тя казала на една жена, че на това място трябва да даде курбан и ще се излекува. Точно това се случило. Затова тук трябва да има света обител, наречена на Свети Мина, за да помага на болни и нуждаещи се”, разказва кметският наместник на Мечкул Христо Димитров, цитиран от simitli.info. Божият храм е завършен, остава само изографисването, което ще започне веднага след празника на Св. Мина на 11-ти ноември.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов