Избрани Новини

Участъкът от Международен коридор №8 не е приоритетен за страната

Участник в конференцията бе историкът от Регионалния исторически музей- Кюстендил Ангел Джонев

Участъкът от международен Коридор №8, от София до границата с Македония, като железопътно трасе и автомобилен път , не е приоритетен за българската държава и за новия програмен период 2014- 2020 г. Това е станало ясно по време на международна конференция на тема: "Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море", свързана с Коридор №8, организира Форум за Балкански транспорт и инфраструктура и с участието на министрите на транспорта на България ,Македония и Албания, съобщи "Дарик".
Участник в конференцията бе историкът от Регионалния исторически музей- Кюстендил Ангел Джонев, който презентира изложба "Железопътната линия София-Кюстендил-Скопие".
Експертите работят по два варианта за жп линията. Единият предвижда модернизация на съществуващото трасе и е на стойност над 100 млн. евро, а другият е на стойност над 800 млн. евро и при него се говори за ново трасе, особено от Радомир до Гюешево и границата с Македония. Като втори обходен път на София по време на конференцията е коментиран пътя от Дупница, през Самоков и Ихтиман до АМ "Тракия".
"Над 100 години стоим на границата и нямаме жп връзка с Македония. Пътуваме през съседите си, през Солун или през Ниш за Скопие. От българска страна бе изразена готовност и желание за изграждане на липсващия участък от 3, 5 км. и доизграждане на тунела на границата. Македония декларира планове за изграждане на участъка от Беляковци до Крива Паланка и границата. Това трасе е започнато да се изгражда още по времето на Османската империя, 70- те години на 19 век", разказа пред Дарик историкът и зам.- председател на Общински съвет- Кюстендил Ангел Джонев.
Той допълни, че до момента за България е ключов участъка от Коридор №8, от София до Бургас, в тази посока бяха и усилията за довършване на АМ "Тракия" от Стара Загора до Бургас.
"Някак настрани, за по- късен етап остава участъка от Радомир до Гюешево и за автомобилния, и за жп транспорта", констатира Джонев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)