Избрани Новини

Община Кресна монтира 6-тонен паметник на цар Самуил

6-тонният паметник от мрамор, на който царят е в цял ръст, вече е преместен в градинката до главен път Е-79

По-добре късно, отколкото никога. Община Кресна не успя да монтира паметника на цар Самуил в центъра на града за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на българския владетел. Причината бе в забавеното превеждане на парите от страна на правителството. Кметството обаче получи необходимите 9800 лева и веднага се зае с осъществяването на идеята.

6-тонният паметник от мрамор, на който царят е в цял ръст, вече е преместен в градинката до главен път Е-79. Досега той стоеше пред входа на закритото преди 12 години военно поделение. Сега ще бъде монтиран в градинката, където се изгражда специален кът по проект на главния архитект на община Кресна Владимир Милков. Целта на кметството е монументът да се вижда от всички, които пътуват към и от Гърция.

„Ще ни трябва технологично време и добри климатични условия за монтирането на паметника. Необходимо е да се направи постамент, върху който да е паметникът", заявиха от общината, цитирани от "Стандарт". Мраморният монумент в Кресна е измайсторен от петричанин, който служил като войник в поделението в града. Работил по заръка на своите началници в армията. Каменоделецът изваял българския цар в цял ръст, с меч, колан, ризница и наметало.

„Най-важното е, че сме запазили този паметник за бъдните поколения", твърдят местни жители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов