Избрани Новини

Депутати от ГЕРБ питат кога ще бъде завършен ЛОТ 4 на АМ "Струма"

Другият въпрос е ще се осигурят ли средства за ремонт на натоварения пътя за Банско през прохода Предела

Народните представители на ПП ГЕРБ от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Георги Андонов, Димитър Танев и Кирил Котев поставиха парламентарни питания към служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева кога ще бъде завършен ЛОТ 4 на автомагистрала „Струма” и ще се осигурят ли средства за ремонт на натоварения пътя за Банско през прохода Предела, който аварира в началото на месец октомври.

От трибуната на Народното събрание народният представител Георги Андонов уточни, че след авария станала на 24 октомври на част от пътната лента на трасето Симитли-Гоце Делчев движението е силно затруднено и е поставен под въпрос ски сезонът в Банско, а много от фабриките в региона ще спрат да работят, защото до тях не могат да бъдат доставени суровини с тежкотоварни камиони. Министър Захариева уточни, че за трайното отстраняване на проблема в опасния участък от пътя за Банско са осигурени 950 000 лв. след поставеното питане от депутатите на ПП ГЕРБ от Благоевградска област. Това ще гарантира функционирането на този важен за целия регион път, който дава достъп на стотици туристи до зимната столица на Балканите – Банско, както и за бизнеса в района на Разлог и Гоце Делчев.  

Даниела Савеклиева постави въпроси за степента на завършеност на ЛОТ 4 към този момент, кога ще бъде изнесен трафикът за Гърция извън гр. Петрич и околните села и в крайна сметка какъв е крайният срок за изпълнение на ЛОТ 4 на АМ „Струма“. Тя уточни, че напрежението на засегнатите около 50 хиляди жители в района нараства. В същото време община Петрич изпълнява проект по ОПРР, включващ реконструкцията на входния булевард на гр. Петрич, който пък е част от обходния маршрут за строителството на магистралата. А в община Сандански и в цялата област туристическият бранш търпи сериозни финансови загуби.

За съдбата на този изключително важен за Благоевградска област инфраструктурен проект министърът на регионалното развитие обяви, че към настоящия момент изпълнението на ЛОТ 4 е на 50%. Според нея, експертите са категорични, че довършването на трасето Сандански - Кулата може да стане за 3-4 месеца при добра организация на фирмата-изпълнител, тъй като този ЛОТ е един от най-лесните за изпълнение от цялата магистрала. Министър Захариева уточни още, че процедурите по избор на нов изпълнител след отстраняването на фирма „Актор”, която изграждаше трасето до момента, ще приключат до пролетта на следващата година и участъкът може да е готово през септември 2015 г. като така средствата от Европейския съюз да не бъдат загубени.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)