Избрани Новини

Кюстендилските гори наядени от върхов корояд

На второ място в страната са по заразени площи - 3 956 декара

Горите, обслужвани от Регионална дирекция по горите - Кюстендил са на второ място в страната по заразени площи с болестта върхов корояд, съобщи директорът на РДГ- Кюстендил Здравчо Тодоров. Тази болест предимно се разпространява в бял и черен бор, предаде Дарик.

"Само РДГ- Берковица отчита по - голяма площ обхваната от корояда. Болестта на територията на Кюстендилския регион е обхванала 3 956 дка. Най - много е в района на ДЛС "Осогово". Единственият изход е санитарна сеч. В момента е направена такава сеч върху 453 дка. Това е най - сигурният метод за ограничаването му. Няма нищо страшно, че се изсичат тези заболели площи, защото след това започва естественото възобновява с видове, които са устойчиви. Короядът е не само регионален, но и национален", заяви Тодоров.

Води се и политика за екстремно усвояване на тази дървесина.
"Има обаче някои фактори, които пречат за реализация на тази дървесина, както и самото й добиване. Например трябва да се премине през площи, които са на различни собственици, от които трябва да се иска съгласието им. Така има едно забавяне във времето и тази площ вече се е разширила. Наше предложение е в този случай разрешителният режим да бъде само уведомителен", каза още директорът на РДГ - Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов