Избрани Новини

Община Банско въвежда Географска информационна система

За успешното стартиране на портала са сканирани 4021 документа

Община Банско финализира електронния си проект за въвеждане на Географска информационна система. Географска информационна система (ГИС) е система, съвкупност от софтуер, хардуер, данни, процедури и обучени кадри за създаване, манипулиране, съхраняване, анализ и визуализация на пространствено определени данни. Географските информационни системи се използват в различни области като например картографията и най-вече за подпомагане на вземането на информирани решения посредством пространствено моделиране.

ГИС технологията може да се използва за регионално и териториално планиране, картография, специфични изследвания, управление на ресурси, и във все повече области на човешкия живот. Системата е събрала в себе си цялата налична информация относно работата на администрацията в областта на териториалното селищно устройство. В тази връзка изпълнителят  на проекта, представи пред ръководството на общината и служителите от отдел „ТСУ“ новата система. Стана ясно, че за успешното стартиране на портала са сканирани 4021 документа, в т.ч. 2196 разрешения за строителство, 935 удостоверения за въвеждане в експлоатация / разрешения за ползване и 890 документа от преписки по одобряване на подробни устройствени планове. Идентифицирани върху картата са 2524 обекти от регистрите  на служба ТСУ, съответно 1472 разрешения за строителство, 814 УВЕ / РП и 238 ПУП, създадени са нови регистри с въвеждане поединично от сканираните документи, съответно 250 броя ПУП и 807 броя УВЕ или общо 1057 броя.

Кметът на Банско, Георги Икономов, коментира пред присъстващите, че въвеждането в експлоатация на системата ще бъде от изключителна полза не само за служителите в администрацията, но и за гражданите, които ще я ползват, посещавайки общинската електронна страница.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов